Whisky Ballantine’s 0,5l 40%
45,99 zł
Opis
Whisky Ballantine’s 0,5 l 40%
Ballantine’s jest dziś jednym z najbardziej rozpoznawalnych szkockich blendów na świecie. Statystyki mówią, że bije rekordy sprzedaży w Europie. Szkocki trunek szczyci się niewymuszonym, bardzo dostępnym smakiem, który zadowoli każdego. Oferta marki Ballentine’s jest bardzo rozbudowana: oferuje bowiem wiele odmian o różnym wieku. Trzonem wszystkich wariantów jest oczywiście klasyczny i kultowy Ballantine’s Fine.
Whisky Ballantine’s Szkocka Whisky
Historia firmy rozpoczyna się w 1827 roku, kiedy to młody George Ballantine zakłada firmę. W kolejnych latach wiedzą gorzelniczą dzieli się ze swoimi synami: Jerzym II, Archibaldem i Danielem, oraz z wnukiem Georgem III. Idealnie pasuje tutaj powiedzenie: „w grupie siła”, bowiem to lata wspólnej, rodzinnej pracy nad alkoholem idealnym sprawiły, że szkocki blend osiągnął taki sukces. W roku 1895 sama królowa Wiktoria nagrodziła markę królewską gwarancją jakości, co oczywiście jeszcze bardziej rozwinęło interes i zwiększyło sprzedaż, a także zaświadczyło o wysokim standardzie whisky. Pierwsza butelka Ballantine’s Finest wyprodukowana została w 1910 roku.
Kolejni blenderzy marki dbali o jej nieustanny rozwój i realizowali pomysły wytwarzania coraz to nowych produktów, różniących się wiekiem, smakiem i aromatem. Rodzina Ballentine nabrała wiatru w żagle, a kolejno Georgre Robertson, Jack Goudy, Robert Hicks i Sandy Hyslop obrali odpowiedni kurs i wypuścili markę na otwarte morze.
Herb whisky Ballantine’s – czym jest i co się na nim znajduje?
Marka Ballantine’s posiada swój własny herb zwany King of Arms. Nadał go Wielki Lord Szkocji Lord Lew w 1938 roku w celu uhonorowania whisky Ballantine’s za podtrzymywanie tradycji i godną reprezentację Szkocji. Herb marki Ballantine’s złożony jest z kilku elementów. Pierwszym i najważniejszym jest sam herb w żółto-niebieskich barwach, składający się z czterech podstawowych elementów związanych z produkcją whisky:
- Snopu jęczmienia, czyli podstawowego komponentu.
- Wody, która jest niezbędna do produkcji whisky, ale i nadaje jej profil smakowy.
- Alembiku, czyli serca destylacji whisky.
- Beczki, w której trunek dojrzewa i nabiera ostatecznych walorów.
Po dwóch stronach herbu znajdują się dwa białe rumaki trzymające herb i szkocką flagę. Nad herbem znajduje się hełm rycerskim oraz złoty gryf z mieczem – oznaczający waleczność Szkotów. Wszystko zwieńcza umieszczony na spodzie łaciński napis „Amicus Humani Generis”, czyli motto rodziny Ballantine, które znaczy „Przyjaciel rodzaju ludzkiego”.
Mieszanka zbóż
Szkocka whisky musi spełniać szereg wymagań prawnie uregulowanych w oficjalnym dokumencie wydanym przez Zjednoczone Królestwo Scotch Whisky Regulations 2009. Po pierwsze wytwarzanie trunku powinno odbywać się na terenie Szkocji. Leżakowanie konieczne jest w dębowych beczkach nie większych niż 700 litrów i trwać nie mniej niż 3 lata. Alkohol ma być produkowany z jęczmienia słodowego lub zbóż i wody oraz nie może zawierać dodatków, poza karmelem. Minimalna moc trunku powinna wynosić 40%.
Ballantine’s spełnia oczywiście oficjalne warunki, które pozwalają nazywać go prawdziwą, szkocką whisky. Popularna pozycja wśród złotych trunków to blend słodowo-zbożowy. Zacier do produkcji wytwarzany jest głównie ze słodu jęczmiennego z dodatkiem innych niesłodowanych i słodowych zbóż. Alkohol to mieszanka single maltów pochodzących z destylarni w regionach Speyside, Highlands i Lowlands. Kupażowanie odbywa się pod nadzorem specjalistów, którzy posiadają lata doświadczenia i praktyki w tworzeniu najlepszych zestawień smakowych i aromatycznych.
Szkocka whisky – etapy produkcji
Pierwszym krokiem produkcji szkockiej whisky jest słodowanie, czyli namaczanie ziarna jęczmienia, które po kiełkowaniu powinno zostać wysuszone, aby nie rosło dalej. Następnie przychodzi pora na mielenie i zacieranie. Kolejnym krokiem jest fermentacja przy użyciu drożdży, która zachodzi w kadziach wykonanych często z sosny oregońskiej lub stali nierdzewnej. Etap ten nie przekracza trzech dni. Podwójna destylacja, następny krok w procesie produkcji szkockiej whisky, odbywa się w miedzianych alembikach. Całość procesu wpływa na walory otrzymanego alkoholu, a nad wszystkim czuwa Stillman i to on decyduje o rozpoczęciu beczkowania. Czas maturacji wynosi minimalnie trzy lata. Im dłużej trunek leżakuje w dębowych beczkach, tym więcej smaku nabiera. Ostatnim etapem jest oczywiście butelkowanie.
Ballantine’s 40% – opinie
Whisky Ballantine’ s to paleta delikatnych smaków i aromatów. Walory smakowe i aromatyczne trunku Ballantine’s są niezwykle delikatne i finezyjne. Paleta doznań obejmuje subtelne akcenty. Na próżno szukać tutaj mocnych wrażeń. Szkocka whisky to pozycja zdecydowanie dla każdego.
Gdzie kupić Ballantine’s 0,5l?
Whisky Ballantine’s to whisky, którą zakupisz w naszej hurtowni. Cena za każdą pojemność jest bardzo przystępna i korzystana dla każdego klienta.