Wódka polska

Polską wódką nazywamy trunek, który stosuje chronione oznaczenia geograficzne i spełnia określone kryteria, czyli jest wyprodukowany na terenie RP, przy użyciu polskich zbóż: pszenicy, owsa, żyta, pszenżyta, jęczmienia lub ziemniaków. Stowarzyszenie Polska Wódka stworzyło także dobrowolny program ,,Polska Wódka”

Czytaj więcej

Polska jest liderem w produkcji wódki na terenie Unii Europejskiej oraz jej czwartym na świecie, zaraz po Rosji, USA i Ukrainie. Polska Wódka jest jedyną globalnie rozpoznawalną polską marką. W celu ochrony jej jakości, kilka lat temu Stowarzyszenie Polska Wódka opracowało program, który zakłada stosowanie oznaczeń słowno – graficznych umieszczanych na trunkach, które spełniają określone kryteria, czyli każdy z pięciu etapów produkcji odbywa się na terenie Polski, a do ich produkcji używa się polskich zbóż: pszenicy, owsa, żyta, pszenżyta, jęczmienia lub ziemniaków. Inicjatywa była odpowiedzią na definicję wódki sformułowaną przez Parlament Europejski, według której wódkę można produkować z każdego surowca pochodzenia rolniczego, czyli także z marchwi czy cebuli. Jednak 500-letnia tradycja polskiej wódki nie ma nic wspólnego z taką recepturą. Okazuje się, że jedynie 10% trunków nazywanych spełnia kryteria i prawowicie może być nazywane Polską Wódką. Pozostałe są wytwarzane z innych surowców niż wymienione w ustawie lub są importowane. Prawdziwie polski trunek ma ogromny potencjał sprzedażowy, bo jak pokazują najnowsze analizy, Polacy kupują więcej produktów z polską historią oraz udokumentowaną jakością. Polskie wódki dzieli się na czyste i gatunkowe. Pierwsze są wysokoprocentowe, zawierają od 38 do 75% alkoholu i charakteryzują się neutralnym zapachem, smakiem i barwą. Wśród wódek czystych wyróżnia się: zwykłe, wyborowe, luksusowe, mieszane oraz najlepsze i najczystsze z nich, czyli premium. Oznaczenie symbolizuje zawartość zanieczyszczeń, które pozostały w trunku po procesie rektyfikacji. Historia polskiej wódki to fascynująca podróż od tradycyjnych receptur po nowoczesne techniki destylacji. Początki tego szlachetnego trunku sięgają co najmniej XVI wieku, kiedy to wódka była traktowana głównie jako medykament. W kolejnych stuleciach, szczególnie na dworach szlacheckich, wódka zaczęła zyskiwać na popularności jako napój alkoholowy. W Polsce, gdzie jakość i tradycja są niezwykle ważne, wódka produkowana jest z tradycyjnych zbóż, takich jak żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, lub z ziemniaków. Te surowce, uprawiane na żyznych polskich ziemiach, nadają polskiej wódce czystej jej wyjątkowy charakter. Współczesna polska wódka, choć nadal opiera się na tradycyjnych metodach produkcji, wykorzystuje nowoczesne technologie, aby zapewnić najwyższą jakość i czystość produktu. Dzięki temu polska wódka jest ceniona na całym świecie, będąc symbolem polskiej dumy i tradycji.

Najlepsza polska wódka – z czego powstaje?

Jak już wspominaliśmy, prawdziwa Polska Wódka może powstawać wyłącznie z tradycyjnych zbóż oraz ziemniaków. Składnikiem niezbędnym do uzyskania tego rodzaju alkoholu jest oczywiście również woda, która rozcieńcza spirytus rektyfikowany, aż do uzyskania pożądanej przez producentów mocy mieszaniny. Ponadto, w przypadku polskich wódek smakowych dopuszczalnym dodatkiem są naturalne środki aromatyzujące.

Ze względu na rodzaj wykorzystanego do produkcji zboża wyróżniamy różne rodzaje wódki polskiej. Polska wódka żytnia opisywana bywa jako trunek o wybitnie wytrawnym smaku i pewnej pikantności. Po kilkukrotnej destylacji może zyskać jednak nieco delikatniejszy charakter – dzieje się tak np. w przypadku Wyborowej. Wyrazistym smakiem i finiszem wyróżnia się wódka jęczmienna (ze zboża tego powstaje np. jednorodna Żołądkowa Gorzka), polska wódka pszeniczna uchodzi za to za zdecydowanie najłagodniejszą. Jeszcze jednym cenionym rodzajem oryginalnej Polskiej Wódki jest wódka z ziemniaków. Polska wódka ziemniaczana to alkohol słodkawy z natury i przyciągający uwagę konesera charakterystycznymi nutami ziemistymi. Mówi się o nim również, że jest kremowy i bardzo łagodny w ustach. Tego typu specjały znajdziemy m.in. w portfolio Luksusowej czy Wyborowej. Warto wiedzieć, że na wzrost popularności polskiej wódki z ziemniaków wpływa kilka czynników – świetny smak tego rodzaju napitków to tylko jeden z argumentów „za”. Złożona procedura produkcji wódki z ziemniaków czynią ją pozycją trudniej dostępną od wódek zbożowych, a zatem jeszcze bardziej pożądaną w oczach znawców. Co więcej, polska wódka ziemniaczana jest produktem bezglutenowym, a zatem bezpiecznym wyborem dla osób, które borykają się z nietolerancją glutenu.

Dobra polska wódka – z czego powstaje?

Jak już wspominaliśmy, prawdziwa Polska Wódka może powstawać wyłącznie z tradycyjnych zbóż oraz ziemniaków. Składnikiem niezbędnym do uzyskania tego rodzaju alkoholu jest oczywiście również woda, która rozcieńcza spirytus rektyfikowany, aż do uzyskania pożądanej przez producentów mocy mieszaniny. Ponadto, w przypadku polskich wódek smakowych dopuszczalnym dodatkiem są naturalne środki aromatyzujące.

Ze względu na rodzaj wykorzystanego do produkcji zboża wyróżniamy różne rodzaje wódki polskiej. Polska wódka żytnia opisywana bywa jako trunek o wybitnie wytrawnym smaku i pewnej pikantności. Po kilkukrotnej destylacji może zyskać jednak nieco delikatniejszy charakter – dzieje się tak np. w przypadku Wyborowej. Wyrazistym smakiem i finiszem wyróżnia się wódka jęczmienna (ze zboża tego powstaje np. jednorodna Żołądkowa Gorzka), polska wódka pszeniczna uchodzi za to za zdecydowanie najłagodniejszą. Jeszcze jednym cenionym rodzajem oryginalnej Polskiej Wódki jest wódka z ziemniaków. Polska wódka ziemniaczana to alkohol słodkawy z natury i przyciągający uwagę konesera charakterystycznymi nutami ziemistymi. Mówi się o nim również, że jest kremowy i bardzo łagodny w ustach. Tego typu specjały znajdziemy m.in. w portfolio Luksusowej czy Wyborowej. Warto wiedzieć, że na wzrost popularności polskiej wódki z ziemniaków wpływa kilka czynników – świetny smak tego rodzaju napitków to tylko jeden z argumentów „za”. Złożona procedura produkcji wódki z ziemniaków czynią ją pozycją trudniej dostępną od wódek zbożowych, a zatem jeszcze bardziej pożądaną w oczach znawców. Co więcej, polska wódka ziemniaczana jest produktem bezglutenowym, a zatem bezpiecznym wyborem dla osób, które borykają się z nietolerancją glutenu.

Wódka premium polska

Polska wódka premium, zyskująca coraz większe uznanie na rynku międzynarodowym, jest synonimem wyrafinowania i jakości. Marki takie jak Belvedere, Chopin, czy Wyborowa, reprezentują polską tradycję destylacji w najczystszej formie, łącząc w sobie bogatą historię z nowoczesnymi technologiami. Wódka zbożowa, produkowana z najlepszych gatunków żyta, pszenicy, czy jęczmienia, wyróżnia się lekkością i subtelnością smaku, idealnie komponując się w eleganckich koktajlach. Z kolei wódka ziemniaczana, ceniona za swoją kremową teksturę i głębię smaku, jest doskonała do degustacji na czysto. Polskie wódki premium, dzięki swojej czystości, gładkości i wyjątkowemu profilowi smakowemu, zdobyły serca koneserów na całym świecie, stając się nie tylko symbolem polskiej dumy, ale i międzynarodowym standardem w kategorii wódek luksusowych.

Skąd wywodzą się najbardziej popularne marki Polskiej Wódki?

Wyborowa jest wytwarzana już od niemal 200 lat i jest jednym z najczęściej eksportowanych polskich towarów. Niewiele osób wie, że od kilkunastu lat Wyborowa należy do francuskiego koncernu Pernod Ricard.

Luksusowa to wódka, która w polskiej historii zaistniała w 1928 r. i od tego czasu króluje na polskich stołach. Wytwarza się ją z uprawianych w Polsce ziemniaków.

Pan Tadeusz zadebiutował wraz z premierą filmu „Pan Tadeusz” Andrzeja Wajdy. Trunek jest wytwarzany z polskiego żyta i pszenicy. Wbrew pozorom właścicielem marki nie jest Polak, jednak wódkę wytwarza się w Zielonej Górze oraz Poznaniu.

Żytnia to legenda peerelowskich przyjęć. Jej korzenie sięgają aż XIX wieku, gdy była produkowana w fabryce w Bielsku. Niedawno powróciła w nowej odsłonie.

Belveder to polska, luksusowa wódka, która jest produkowana tylko w Żyrardowie. Mimo że jest prawdziwym polskim hitem eksportowym, jej właścicielem jest francuska marka LVMH.

Chopin to jedna z najdroższych i najlepszych czystych wódek. Dobrą wiadomością dla wszystkich patriotów jest fakt, że ten trunek jest w posiadaniu polskiej marki Polmos Siedlce.

Wyświetlanie 1–9 z 59 wyników