Wódka czysta
Wódka to jedno z najbardziej kultowych trunków na świecie. W Polsce ma szczególne znaczenie i zajmuje ważne miejsce w naszej kulturze i tradycji. Wódka jest idealna na każdą okazję – od kameralnych spotkań w gronie przyjaciół, po huczne imprezy i eleganckie bankiety.
Czytaj więcej
Wódka czysta, uosabiająca esencję destylacji, jest mistrzostwem w sztuce produkcji alkoholu. Jej historia, zakorzeniona w tradycji i rzemiośle, rozciąga się przez wieki, a jej popularność nieustannie rośnie. Wódka wytwarzana z najlepszej jakości zboża lub ziemniaków, czysta wódka przechodzi przez procesy destylacji i filtracji, które nadają jej charakterystyczną czystość i gładkość. Bez dodatków smakowych, każda kropla wódki czystej jest świadectwem umiejętności i precyzji, oferując degustatorom niezrównane doświadczenie.
Wódka czysta – rodzaje
Tradycyjna wódka to nic innego jak rozcieńczony wodą spirytus rektyfikowany. Produkowana jest z ziemniaków, pszenicy albo żyta. Składniki poddaje się fermentacji, a następnie oczyszczaniu. Uzyskana w ten sposób ciecz jest destylowana, by finalnie pozostał wyłącznie destylat. Ten poddaje się filtracji, na przykład za pomocą kryształów górskich. Powstały alkohol ma więcej niż 40%, dlatego rozcieńcza się go wodą. Ewentualne przyprawy czy dodatki owoców powodują, że powstaje osobna kategoria, czyli wódka smakowa.
Rodzaje wódki czystej:
- – wódka zwykła – wódka produkowana ze spirytusu rektyfikowanego, rozcieńczanego wodą,
- – wódka wyborowa – wódka powstająca po dwukrotnej destylacji,
- – wódka luksusowa – wódka powstająca po wielokrotnej destylacji,
- – wódka premium i superpremium – wódka powstająca po wielokrotnej destylacji i filtracji.
Wódki czyste, innymi słowy wódki białe wyróżnia szlachetny smak i specyficzny aromat. Poza wódkami czystymi wyróżnić można także wódki gatunkowe:
- – wódka zwykła – to składowa destylatów owocowych i ziołowych,
- – wódka naturalna – produkowana jest na bazie destylatów nierektyfikowanych,
- – bimber – trunek wyrabiany na bazie spirytusu destylowanego i nierektyfikowanego.
Wódka czysta i jej smak
Wiele osób uważa, że wódka czysta nie ma smaku. Nic bardziej mylnego! Oczywiście, najgorsze jakościowo trunki nie muszą smakować każdemu. Niemniej produkty renomowane, sprawdzone i gatunkowe, mają dużo lepszy i bardziej wyrazisty smak. Oznacza to, że można je spożywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i odpowiednio schłodzone do 10 – 15 stopni Celsjusza. Nie trzeba być doświadczonym znawcą, aby wyczuć w wódce czystej smak i aromat jej poszczególnych składników. W Polsce wódka czysta jest jednym z najpopularniejszych trunków. Co prawda, nie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale z powodzeniem może posłużyć jako napitek biesiadny. Warto podkreślić, że wódkę czystą często popija się sokiem lub innymi napojami, które mają złagodzić jej intensywny smak. „Czysta” jest nieraz wykorzystywana jako baza do drinków. To ona decyduje o tym, jak wyrazisty i mocny jest koktajl. Często łączy się ją z popularnymi napojami, takimi jak coca cola.
Wódka czysta- historia powstania
Nie jest do końca jasne czy wódka wywodzi się z Polski, Rosji, czy z krajów skandynawskich. Źródeł jest bowiem za mało, by z całą stanowczością stwierdzić, który kraj jest jej ojczyzną wódki czystej.
Swego czasu wyzwania podjęło się Muzeum Polskiej Wódki i ustaliło, iż polscy kupcy, jadąc na wschód, wymieniali gorzałkę na inne produkty. Wzmianka historyczna utwierdza więc w przekonaniu, że to właśnie nasz kraj jest kolebką czystej wódki. Wódka czysta większości z nas, ale również mieszkańcom Europy, a nawet świata – kojarzy się właśnie z naszym krajem.
I nie ma w tym nic dziwnego, bo na terenach dzisiejszej Polski sposób na wyrabiane, czyli destylację wódki znany był już w czasach średniowiecza. Wówczas trunek uważano jednak za medykament, który służył celom medycznym i prozdrowotnym. Przełom XV i XVI wieku to już czas, w którym czysta wódka stała się alkoholem w całym znaczeniu tego słowa. Ówczesna wódka produkowana była z polskiego żyta. Rozkwit jej produkcji i handlu nastąpił w XVI stuleciu, za panowania ostatnich Jagiellonów. Na jej temat zaczęto nawet pisać teksty naukowe, tak zwane traktaty. Szlachta wzbogacała alkohol imbirem, gałką muszkatołową czy goździkami, a przy dworkach wznosiła własne gorzelnie. Wiek XIX, a więc czas rewolucji przemysłowej to moment, w którym małe zakłady zaczęły przeistaczać się w ogromne koncerny przemysłowe, skupione właśnie na produkcji wódek. Dwudziestolecie międzywojenne przyniosło natomiast modę na koktajle – polskie wódki czyste zaczęto mieszać z innymi składnikami i tworzyć w ten sposób oryginalne, alkoholowe napoje.
Co warto wziąć pod uwagę wybierając wódkę czystą?
Pierwszym kryterium, jakie należy uwzględnić podczas wyboru wódki czystej, jest oczywiście jej rodzaj. Na rynku jest ich całkiem sporo, toteż warto wybrać produkt idealny dla siebie. Najprostsze i najtańsze alkohole powstają z połączenia spirytusu i wody. Bardziej wyselekcjonowana wódka czysta sjest już tworzona na podstawie sprawdzone składniki i receptury. Nie można też zapominać o pochodzeniu danego trunku. I choć niektóre, dobrze znane marki tego trunku zostały sprzedane podmiotom trzecim, to nadal są produkowane w Polsce i co najważniejsze – z polskiego zboża. A to dla wielu osób jest bardzo istotne. Przy wyborze alkoholu warto też zwrócić uwagę na jego wartość procentową. W przypadku większości z nich wynosi ona 40 – 45%, ale „czysta” może mieć nawet do 60%.
Jaka czysta wódka jest najlepsza?
Wybór najlepszej wódki zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Nie ma jednej „najlepszej” wódki, ponieważ każdy ma swoje indywidualne upodobania. Dla jednych najlepsza będzie wódka o wyrazistym smaku, a dla innych bardziej delikatna i łagodna. Ważne, aby wybrać produkt, który najlepiej odpowiada naszym preferencjom smakowym.
Skąd wywodzą się najbardziej popularne marki Polskiej Wódki?
Wyborowa jest wytwarzana już od niemal 200 lat i jest jednym z najczęściej eksportowanych polskich towarów. Niewiele osób wie, że od kilkunastu lat Wyborowa należy do francuskiego koncernu Pernod Ricard.
Pan Tadeusz zadebiutował wraz z premierą filmu „Pan Tadeusz ” Andrzeja Wajdy. Trunek jest wytwarzany z polskiego żyta i pszenicy. Wbrew pozorom właścicielem marki nie jest Polak, jednak wódkę wytwarza się w Zielonej Górze oraz Poznaniu.
Belweder to polska, luksusowa wódka, która jest produkowana tylko w Żyrardowie. Mimo że jest prawdziwym polskim hitem eksportowym, jej właścicielem jest francuska marka LVMH.
Chopin to jedna z najdroższych i najlepszych czystych wódek. Dobrą wiadomością dla wszystkich patriotów jest fakt, że tym trunek posiada polskiej marki Polmos Siedlce.
Wódka czysta – cena
Przedział cenowy jest naprawdę spory – cena czystej wódki zaczyna się już od 20 zł za 0,5 L, a kończy nawet na ponad 300 zł za oryginalne czyste wódki w kolekcjonerskich butelkach, idealnych jako alkohol na prezent.
Wyświetlanie 1–9 z 67 wyników
-
Promocja!
Wódka Słowacki 40% 500ml
29,99 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
Wódka Biały Bocian 40% 500ml
28,49 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
Wódka Adam Mickiewicz 40% 500ml
29,59 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
Żubrówka Biała 40% 500ml
23,79 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
Stock Prestige 40% 500ml
25,89 zł Dodaj do koszyka -
Wokulski Kraft Wódka Bio 38% 500ml
34,49 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
Wódka Pan Tadeusz 40% 500ml
29,99 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
Absolut Blue 40% 500ml
33,59 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
Wódka Żołądkowa Czysta de Lux 40% 500ml
23,99 zł Dodaj do koszyka