Wina wytrawne

Wino wytrawne stanowi jedną z najbardziej cenionych kategorii win na świecie, charakteryzującą się nie tylko intensywnym smakiem, ale także zdolnością do dobrego dojrzewania w butelce. To wino, które podbija serca koneserów i miłośników, oferując niezapomniane doznania zmysłowe oraz możliwość właściwego dopasowania do różnorodnych potraw.

Czytaj dalej…

Wina wytrawne czerwone

Najczęściej przyjmuje się, że wino wytrawne to trunek o czerwonym kolorze, któremu brakuje słodyczy. Nie pozostaje po nim słodki posmak cukru w ustach. Wino wytrawne z winogron to dla światowego winiarstwa najważniejszy rodzaj wina. Wyróżnia się je na podstawie zawartości cukru. Każdy z krajów produkujących wino stosuje własne kryteria podziału. Np. we Francji za wino wytrawne uznaje się to, które w litrze ma od 0 do 4 gramy cukru. W Austrii wino z winogron wytrawne może mieć nawet do 9 g cukru na litr, jednak pod uwagę bierze się tu także poziom kwasowości. Aby wino było wytrawne, kwasowość musi być mniejsza od zawartości cukru przynajmniej o 2 g/l. Co to znaczy w praktyce? Że wino z 6 g cukru na litr może mieć minimalnie 4 g kwasu na litr. Ze wszystkich win to właśnie wino wytrawne ma najbardziej wymagający smak. Jest najmniej słodkie, a przy tym kwasowe i z wyczuwalnymi taninami, która nadaje winu goryczkę. Każde wino wytrawne w mniejszym bądź większym stopniu inaczej smakuje. Wszystko zależy od szczepu, z którego zostało wyprodukowane oraz stosunku cukru do kwasowości. W winach białych kwasowość odpowiada za uczucie orzeźwienia, lekkości, świeżości. Ogólnie rzecz ujmując, wina wytrawne z różnych regionów winiarskich są wytrawne w różnym stopniu. Dla zdecydowanej większości można stwierdzić, że nie wyczuwa się w nich słodyczy, ale goryczkę i kwasowość. Wino wytrawne można podać zarówno do obiadu, jak i do deseru. Decydujący jest tu kolor wina. W dobieraniu wina do dań warto kierować się zasadą podobieństwa. Wino czerwone wytrawne ze względu na swoją intensywność podaje się z czerwonym mięsem (wieprzowina, wołowina, dziczyzna, kaczka) oraz mocnym w smaku, ostrym serem. Doskonale sprawdza się jako napój do deski z przekąskami kabanosów, kiełbas chorizo, oliwek, winogron, orzechów włoskich czy też pieczywa. Wino czerwone wytrawne można pić także samodzielnie, delektując się wyłącznie jego aromatem.

Wina białe wytrawne

Wytrawne wino białe z kolei jest kwaśniejsze niż czerwone i często podaje się je w formie aperitifu dla rozbudzenia apetytu. Ponadto trunek ten uzupełnia smak ryb (zwłaszcza tłustych), białych mięs, wędlin oraz delikatnych serów. W ich przypadku ważna jest jednak temperatura. Wino białe wytrawne zawsze serwuje się schłodzone. Ile procent ma wino wytrawne? Wszystko zależy od charakteru wina. Wino lekkie będzie miało do 12 procent alkoholu, wino średnio ciężkie od 12 do 14 procent. Wina mocne to 14-16 procent alkoholu. Wyróżniamy także wina wzmacniane. Te mają od 15 do 22 procent alkoholu.

Wino wytrawne- a kcal

Jeżeli jednak popatrzymy na kalorie i czy możesz pić wino wytrawne na diecie? Ta odpowiedź jest prosta. Kalorie w przypadku wina powinny być sprawą drugorzędną tu, liczy się smak i przyjemność picia. Jednak gdy jesteś na diecie, musisz znać kaloryczność wina. Wino czerwone wytrawne za kieliszek przyjmujemy 120 ml wina. Wino wytrawne to na diecie najlepszy wybór, czerwone wytrawne ma ok. 82 kcal w jednym kieliszku. Jednak wino białe zawsze jest odrobinę mniej kaloryczne niż wino czerwone. W przypadku wina wytrawnego to ok. 79 kcal w 120 ml.

Najlepsze wina wytrawne- a zdrowie

Wino wytrawne ma właściwości zdrowotne. Jest to udowodnione przez naukowców, mowa tu oczywiście o spożywaniu go w małych ilościach. Według badań regularne picie czerwonego wina w małych ilościach podnosi poziom dobrego cholesterolu. Spożywanie lampki wina każdego dnia poprawi nasze wyniki o 16% już po miesiącu. Dodatkowo alkohole ten wpływa na zmniejszenie fibrynogenów w krwi, dzięki czemu niweluje ryzyko powstawania skrzepów naczyń krwionośny. Przede wszystkim pamiętaj, że wytrawne czerwone wino, a także białe i różowe, choć w mniejszym stopniu, są bogate w antyoksydanty. Dodatkowo zawiera składniki ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak potas, żelazo i ryboflawina. Wysoka zawartość antyoksydantów wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, które prowadzą do starzenia się komórek i przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych. Wino wytrawne reguluje również pracę układu pokarmowego, trzustki i nerek oraz wspomaga naturalną odporność organizmu. Pisząc o właściwościach wytrawnego wina, nie możemy zapomnieć o pozytywnym wpływie jego spożycia na cały układ krążenia. A co z wytrawnym winem i cholesterolem? Otóż ​​zawarty w napoju polifenolowy resweratrol zwłaszcza w rubinowym winie ogranicza utlenianie lipidów, w tym złego cholesterolu, oraz jego przenikanie do naczyń krwionośnych. W ten sposób obniża niepożądany poziom cholesterolu we krwi. Zwracamy jednak uwagę, że pomimo licznych prozdrowotnych właściwości napoju winogronowego, osoby, które nie powinny spożywać alkoholu, z oczywistych względów powinny zwrócić na niego uwagę. Na przykład omawiając temat „wytrawne wino a cukrzyca”, należy pamiętać, że to lekarz powinien decydować, czy diabetyk powinien spożywać wino w niewielkich ilościach. Każdy przypadek jest indywidualny.

Wina wytrawne- produkcja

Wina wytrawne są najszerzej reprezentowaną grupą win na całym świecie. Bierze się to stąd, że są produkowane w prosty i naturalny sposób. Cały cukier znajdujący się w soku z winogron zamienia się podczas procesu fermentacji w alkohol oraz dwutlenek węgla. Ten ostatni składnik w winach musujących zatrzymuje się w butelce. W pozostałych przypadkach doprowadza się do jego ulotnienia, a uzyskany napój jest zwyczajnym winem wytrawnym. To znaczy takim, które nie ma w sobie praktycznie w ogóle cukrów. Wino wytrawne stanowi zgodnie z różnymi źródłami od 90 procent do 95 procent światowej produkcji. Również na Węgrzech jest to gatunek, który zdecydowanie dominuje. Mowa tutaj zarówno o winach białych, jak i czerwonych. Poza najbardziej znanymi, takimi jak wytrawne Tokaje i Bikaver, można w tej kategorii znaleźć również inne wina.

Włoskie wina wytrawne

Włochy to właśnie tutaj króluje Barolo, czerwone wino wytrawne produkowane ze szczepu Nebbiolo. Barolo musi dojrzewać w dębowych beczkach, a na sklepowe półki może trafić najwcześniej 3 lata po zbiorach. Wytrawne wino produkowane z dojrzałych owoców to specjalność Włochów. Do koszyka warto dodać nie tylko te najdroższe, ale też w przeciętnych cenach – bardzo często Włochy są ojczyzną tanich i znakomitych win.
Ruffino Chianti Classico Riserva Ducale ORO to akurat wino droższe (ale nie zbliża się do rekordów), a przy tym nagrodzone wielokrotnie w licznych konkursach. Z delikatną nutą czerwonych owoców i fiołków, bardzo zrównoważone i przyjemnie kwasowe wino czerwone wytrawne z najwyższej półki.
Casa Pecunia Insight Pinot Grigio DOC to tańsze, ale znakomite białe wino wytrawne. Zrównoważone, zbilansowane, o przyjemnie rozwijającym się smaku.
Włochy to kraj, w którym wina wytrawne – czerwone, białe i różowe – produkuje się chyba najlepiej na świecie. Większość z nich jest świetnie wyważona i głęboka.

Białe wina wytrawne z Włoch

Jednym z popularniejszych regionów produkcji win włoskich jest Toskania, jednak słynie ona głównie z wielkich win czerwonych. Białe włoskie wina wytrawne z dużo większym powodzeniem produkowane są na północy Włoch oraz na Sycylii. To dwa regiony położone na dwóch końcach włoskiego buta, zatem wina tam powstałe znacznie się od siebie różnią. Jeśli wolimy bardziej „chłodne”, mineralne wina, z wyraźnie zaznaczoną kwasowością, wybierajmy wina z północy Włoch. Tam też produkowane jest prosecco, którego polskim konsumentom przedstawiać nie trzeba. Włoskie wina białe wytrawne produkowane na Sycylii będą soczyście owocowe, orzeźwiające, świeże, delikatnie mineralne.

Wino wytrawne — jakie wybrać?

Hiszpania, a konkretnie do najmniejszego z regionów, czyli Rioja. To właśnie tutaj produkowane są doskonałe wina ze szczepu Tempranillo. W tym miejscu możemy natrafić na etykiecie na 4 oznaczenia, a zaczniemy od najwyższego: Gran Reserva – to wina, które muszą dojrzewać w beczkach co najmniej 2 lata, kolejne 3 lata w butelce i dopiero po tym czasie mogą trafić na sklepowe półki. Reserva w tym przypadku wino musi dojrzewać 3 lata, w tym, co najmniej rok w dębowej beczce. Crianza obowiązkowo musi dojrzewać w beczce przez rok, a potem kilka miesięcy w butelce. Generico to młode świeże wina, względem których nie ma żadnych wymogów względem leżakowania i można je kupić w rok po zbiorach. Chablis to wina produkowane ze szczepu Chardonnay w najdalej wysuniętym na północ zakątku Burgundii. Gorące lata i ostre zimy w połączeniu ze specyficzną glebą wapienną tworzą niezwykłe tereny. Wybór win wytrawnych na całym świecie jest ogromy.

Wyświetlanie 1–9 z 66 wyników