Wina musujące słodkie

Wina musujące to obszerna kategoria, jednak zazwyczaj kojarzy się z szampanem. Jest to najbardziej ceniony, jak i popularny reprezentant tej grupy. Szampan zdobył reputację trunku obdarzonego nie tylko bogactwem smaku, ale także historycznym prestiżem. Warto jednak pamiętać, że nie każde wino musujące jest szampanem. Bardzo często mylnie używa się tych dwóch pojęć. Szampan to wino musujące produkowane w określonym rejonie, a konkretnie w Szampanii.
Kolejnym popularnym winem musującym jest Prosecco-lekkie, orzeźwiające z nutą owoców i białych kwiatów. Idealne o każdej porze dnia i roku, pije się je miło i przyjemnie, na każdą okazję, zarówno te wyjątkowe wymagające toastu, jak i dla relaksu ze znajomymi. Prosecco, pochodzące z północnej części Włoch, to z kolei odmiana ceniona za lekkość i orzeźwiający charakter. Dominują w nim nuty jabłka i gruszki, co sprawia, że jest idealnym wyborem na gorące letnie dni czy jako doskonałe uzupełnienie do lekkich przekąsek. Jednak warto zauważyć, że pojęcie win musujących obejmuje także inne warianty, takie jak cava czy asti, z których każdy wnosi do stołu unikalne walory smakowe.

Czytaj więcej…

Wina musujące słodkie

W przypadku win musujących słodkich zawartość cukru w przeliczeniu na litr trunku musi wynosić nie mniej niż 50 g. Oznacza to, że tego typu specjały zbytnio nie maskują swojej słodyczy kwasowością, lecz grają z koneserem w otwarte karty – bezpośrednio zapraszają go do degustacji obfitującej w najsłodsze z doznań. Wina musujące słodkie to przede wszystkim trunki o jasnej barwie, lecz oczywiście znajdziemy wśród nich również wina czerwone, a także różowe oraz koktajle na bazie win i ekstraktów owocowych.

Które wino musujące wybrać?

Aby jak najlepiej uczcić daną okazję, należy zdecydować się na odpowiedni napój. Wina cechujące się najwyższą jakością powstają z metody naturalnej, czyli klasycznej, są to między innymi szampany. Powstają one niemal wyłącznie z trzech odmian winogron: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Takie wino musi dojrzewać minimum 15 miesięcy, a te najlepsze z nich spędzają w piwnicach producentów nawet dekadę lub więcej. Innym winem produkowanym metodą naturalną jest hiszpańska cava powstająca niemal w całości w Katalonii. Najczęściej używane są w niej rodzime szczepy, czyli parellada o aromacie jabłek, macabeo, który jest dość neutralny w smaku, oraz xarello — bardziej aromatyczny. W odróżnieniu od szampana cava jest sprzedawana jak najszybciej po osiągnięciu dojrzałości i powinna zostać szybko wypita.

Słodkie wino musujące- potrawy

Wino musujące słodkie białe, np. jeden z wybornych Szampanów, to specjał, który doskonale smakuje solo, a także z dodatkiem świeżych owoców. Świetnie podkreśla również smak deserów, orzechów, owoców suszonych czy miękkich serów. Z pewnością pokochają go koneserzy, którzy wolą wznosić toasty w nieco słodszym wydaniu. Jeśli z kolei zastanawiamy się, do czego podać wino musujące słodkie czerwone bądź różowe, strzałem w dziesiątkę mogą okazać się też wykwintne potrawy na bazie drobiu, w tym pasztety. Pamiętajmy, że wina musujące bez wyjątku najlepiej smakują schłodzone – dlatego dobre wino słodkie musujące – Martini, Szampana czy też np. Cavę, powinniśmy serwować w temperaturze 6-8 st. C.

Dobre wino musujące słodkie

Dobrymi, a nawet najlepszymi, winami musującymi słodkimi są rzecz jasna Szampany. W produkcji trunków czarujących słodyczą specjalizuje się m.in. dom Veuve Clicquot. Warto z pewnością dać szansę również specjałom z Węgier (takim jak wino musujące słodkie Chardonnay), Hiszpanii (takim jak Cava) oraz trunkom produkowanym we Włoszech. Z pewnością wielu spośród amatorów win z bąbelkami gustuje w winie musującym słodkim takim jak Moscato, a więc np. winie musującym słodkim Martini powstającym z tejże odmiany winogron. Muskat bowiem to szczep jak mało który nadający się do produkcji urzekających słodyczą win. Ciekawą odmianę dla spragnionych nowych doznań może stanowić także bezalkoholowe Cin Cin – wino musujące słodkie.

Jak wybrać idealne wino musujące słodkie?

Wino musujące jest uniwersalnym napojem, który można serwować na wiele różnych sposobów, zależnie od okazji i preferencji smakowych, jednak wypicie go solo również nie będzie żadnym faux-pas. Jeśli chciałbyś skosztować prawdziwego smaku Francji i poczuć się niemal jak w paryskiej restauracji, koniecznie wypróbuj Piper-Heidsieck Rose Sauvage. Ten wspaniały trunek został wyprodukowany z różnych odmian winogron, z dominacją szczepu Pinot Noir, co nadaje mu bogaty i złożony charakter. Wino cechuje się intensywnym owocowym aromatem z nutami truskawek, malin i czerwonych porzeczek. Owocowa mieszanka została jednak doskonale zbalansowana ostrymi przyprawami, co nadaje mu subtelny, pikantny akcent.

Prosecco słodkie — cena

Prosecco nie odniosłoby tak spektakularnego sukcesu na arenie międzynarodowej, gdyby nie jego niezwykle istotna cecha – jest tanie, oraz prezentuje świetną relację ceny do jakości. To, za co konsumenci je lubią, oraz czego w nim szukają – świeżości, owocowości, przyjemnych, nieskomplikowanych doznań sprawia, że nawet Prosecco tanie jest przyjemne w piciu, użyteczne w koktajlach, pobudzające apetyt jako wino do toastu na wesele. Wynika to również z dużo tańszego niż w przypadku metody tradycyjnej (szampańskiej), sposobu produkcji. W supermarkecie butelkę podstawowego Prosecco dostaniemy nawet poniżej 20 zł – są to wina zwykle anonimowe, mało aromatyczne, użyteczne głównie w koktajlach. Podstawowe Prosecco DOC. od dobrego producenta, reprezentujące charakterystyczne cechy stylu dostaniemy już za 30-50zł, często z certyfikatem ekologicznej uprawy.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7