Wina musujące półwytrawne

Wina musujące są to po prostu wina z bąbelkami. Uwielbiane przez większość populacji, przez wzgląd na swój lekki charakter i możliwość podania do wszystkiego. Wina musujące produkowane są z niezliczonej ilości odmian winogron w najróżniejszych kombinacjach kolorowych i smakowych, a także za pomocą niezwykłych metod. Są to na tyle uniwersalne wina, że naprawdę ciężko znaleźć osobę, która by nie miała swojego ulubionego wina musującego.
Wina musujące to jeden z rodzajów win, który dzięki zawartości dwutlenku węgla, powstałego podczas fermentacji, ma delikatny posmak i subtelne bąbelki. Jak wynika z obowiązujących norm prawa europejskiego, trunki tego typu powinny zawierać nie mniej niż 1,2%, ale także nie przekraczać 15% zawartości alkoholu. Wino musujące to nie tylko alkohol. To trunek, który jest symbolem świętowania i wyrafinowania. Dzięki wyraźnym bąbelkom i niepowtarzalnemu smakowi zyskały uznanie konsumentów na całym świecie.

Czytaj więcej…

Wino musujące półwytrawne

Wino musujące półwytrawne to specjał, który swój wyjątkowy charakter opiera w dużej mierze na słodyczy – choć bardzo subtelnej i niemalże niewyczuwalnej, umiejętnie łagodzącej kwasowość trunku. Harmonia smaku w połączeniu z owocowym bukietem i musującymi właściwościami wina tworzą orzeźwiające połączenie. Półwytrawne wino musujące przypadnie do gustu miłośnikom wznoszenia toastów, którzy pragną nieco odpocząć od nierzadko wymagających win wytrawnych.

Prosecco półwytrawne

Prosecco od co najmniej kilku lat stało się jednym z ulubionych win polskich miłośników win. Wino musujące Prosecco powstaje na przedgórzu Alp, w regionie Veneto. Produkowane jest ze szczepu Glera, zwanego również po prostu Prosecco. Ten specyficzny szczep w pełni rozwija swoje walory dopiero w połączeniu z dwutlenkiem węgla, czyli z bąbelkami. Prosecco powstaje ze stosunkowo wcześnie zbieranych winogron, co pozwala zachować ich orzeźwiającą kwasowość. Następnie moszcz winny ulega dwukrotnej fermentacji przy użyciu specjalnych drożdży – przy drugiej, która zachodzi w stalowych zbiornikach, powstają nasze ulubione, perliste bąbelki. Taką metodę nazywa się metodą Charmat lub po prostu metodą Prosecco.
Metoda Prosecco jest znacznie tańsza od szampańskiej, dzięki czemu cena Prosecco, nawet najlepszej jakości zawsze będzie niższa od ceny szampana. Prosecco swą popularność zawdzięcza oczywiście znakomitym walorom smakowym, uniwersalności zastosowania, ale także przystępności ceny. Cena jest konkurencyjna w stosunku do win musujących produkowanych metodą szampańską, zwaną też tradycyjną, dzięki zastosowaniu metody Charmata. Polega ona na przeprowadzeniu wtórnej fermentacji, w dużych hermetycznych tankach ze stali. Potem wino butelkowane jest także pod ciśnieniem, tylko nieznacznie niższym niż w przypadku metody szampańskiej. Koszty produkcji są natomiast znacząco niższe. Sposób ten został wynaleziony i opatentowany we Włoszech w 1895 roku przez Federico Martinottiego. Adaptowany i dobrze rozpowszechniony przez Eugène Charmata w 1907 roku. Prosecco jest winem lekkim, najczęściej zawiera około 11% alkoholu. Dbających o dietę ucieszy wiadomość, że jest również napojem bardzo niskokalorycznym — szczególnie wytrawne.

Wino Prosecco półwytrawne

Określenie “półwytrawne” będzie zbiorcze na dwa rodzaje Prosecco: extra dry (extra sec, extra Seco) i dry (sec, Seco). To wina łagodniejsze w smaku od swoich wytrawnych odpowiedników — wytrawność nie będzie tak agresywna, a da się wyczuć także nuty owocowej słodyczy. Jeśli szukasz nieco słodszego smaku, lepszym wyborem będzie dry. Podaje się je obok sałatek, makaronów, owoców morza, białych ryb, a także do samodzielnego picia czy jako aperitif.
⦁ Prosecco Toso Extra Dry Millesimato — propozycja na bazie szczepu Glera z dodatkiem odmian Chardonnay, Pino Bianco, Verdiso, Perera i Bianchetta. Wino jest zrównoważone, świeże i owocowe.
⦁ Spumante Prosecco Doc Extra Dry Biancavigna — prosecco na bazie Glera w wydaniu spumante. W smaku harmonijne przywodzi na myśl biały miąższ owoców.

Do jakich potraw pasuje Prosecco półwytrawne?

We Włoszech Prosecco jest chętnie pitym winem o szerokich zastosowaniach. Nadaje się idealnie na pierwsze spotkania z winami z wyższej półki, jest uniwersalnym prezentem, świetnie odnajduje się na przyjęciach — nie trzeba przecież sięgać po drogie wina otrzymywane metodą tradycyjną. Zachęcamy do łączenia go z różnymi potrawami. Daje ogromny potencjał podczas tworzenia koktajli z mocniejszymi alkoholami. Musujące wina półwytrawne często zastępują wina spokojne na stole jako towarzystwo dla pieczeni, szaszłyków czy też bardziej nietypowych potraw. Powinieneś o tym pamiętać, kiedy następnym razem stwierdzisz, że nie lubisz win wytrawnych. Wypróbuj te musujące: mają zupełnie innych charakter od win spokojnych i nawet przy całym bogactwie trudniejszych smaków zachowują pewną lekkość charakterystyczną dla trunków musujących. Na pewno poszerzą twoje rozumienie świata win. Być może rozbudzą też zupełnie nowy apetyt na nowości. Prosecco doskonale współgra z lekkimi przekąskami, tworząc harmonię smaków. Wypróbuj go w towarzystwie delikatnych serów, takich jak kremowy brie czy pleśniowy gorgonzola. Subtelna słodycz wina równoważy się intensywnością niektórych serów, co tworzy zaskakujące połączenie smakowe. Dodatkowo świeże owoce, jak winogrona czy figi, doskonale komponują się z lekkim smakiem Prosecco, tworząc elegancką i świeżą przekąskę.

Jak serwować Prosecco półwytrawne?

Najlepsze jest w temperaturze od 3 do 10 stopni Celsjusza, najlepiej schłodzić je przed podaniem. Serwujemy je w długich kieliszkach na wysokiej nóżce w kształcie tulipana, by nie ogrzewać dłonią zawartości. Prosecco ma letni charakter, pobudza apetyt, dlatego bardzo często jest podawane jako aprefit przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt gości. Prosecco półwytrawne jest również idealnym dodatkiem kolorowych i pysznych koktajli.

Podsumowanie

Prosecco to wspaniałe wino musujące, które jest uwielbiane na całym świecie za swoją lekkość, orzeźwiający smak i przystępną cenę. Bez względu na to, czy szukasz casualowego napoju, czy specjalnej butelki do uczczenia ważnej okazji, Prosecco ma coś do zaoferowania.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6