Wina musujące półsłodkie

Wina musujące półsłodkie to specjalna kategoria trunków winogronowych zawierających dwutlenek węgla. Wśród nich znajdziemy zarówno napitki czerwone, jak i białe czy różowe. Wina półsłodkie, w tym także te musujące, nie przytłaczają swoją słodyczą; smak słodki wraz z kwasowością subtelnie rozpieszczają podniebienie smakosza. Często wybierane bywają przez miłośników win półwytrawnych lub słodkich, którzy pragną delektować się wyśmienitym specjałem w nieco odmiennym wydaniu. Dowiedz się więcej na temat wina musującego półsłodkiego.

Wina musujące półsłodkie

Wina musujące półsłodkie to wina, które zawierają dwutlenek węgla, czyli CO2. Dwutlenek węgla może być dostarczony do wina sztucznie, poprzez fermentacje wina w kadziach (metoda Charmata) lub w butelkach (tzw. metoda tradycyjna). Najbardziej pracochłonnym procesem jest metoda tradycyjna, nazywana także metodą szampańską. Bąbelki powstają w niej naturalnie w butelce w wyniku fermentacji wtórnej (drugiej fermentacji). W ten sposób produkowane są szampany (francuskie wina musujące pochodzące z Szampanii), wina Cremant (francuskie wina musujące pochodzące z każdego innego regionu), niemieckie sekt oraz cieszące się coraz większą popularnością hiszpańskie cavy. Wina, których druga fermentacja zachodzi w specjalnych zbiornikach ze stali nierdzewnej, to przede wszystkim wina musujące włoskie m.in. słynne Prosecco oraz Asti. Wino półsłodkie musujące sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi lub na różnorodnych uroczystościach. W ten sposób zostanie zapewniona różnorodność trunków.

Czytaj więcej…

Dobre wino musujące półsłodkie

Chociaż dobre wino musujące półsłodkie może powstać w zasadzie z każdej odmiany – główne znaczenie ma wszak metoda produkcji – istnieją szczepy, które, zdaje się, sprawdzają się w tej roli wyjątkowo dobrze. Mowa o odmianach takich jak np. Muscat, Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay czy Glera. Gdy mowa o francuskich dobrych winach musujących półsłodkich, powinniśmy pamiętać zarówno o wybornych Szampanach, jak i nieco mniej znanych winach Crémant. Winnice Katalonii mają nam do zaproponowania pyszną Cavę, mistrzowie z różnych regionów Włoch – m.in. Prosecco czy Franciacortę. Popularnym włoskim trunkiem jest w końcu wino musujące Martini półsłodkie.

Jak powstaje wino musujące półsłodkie?

Produkcja wina musującego półsłodkiego może przebiegać na kilka różnych sposobów. Jedna z metod, nazywana szampańską lub tradycyjną, zakłada wtórną fermentację zachodzącą w butelce – której efektem jest powstawanie dwutlenku węgla – oraz dojrzewanie wina na osadzie drożdżowym, które może potrwać od kilku miesięcy do kilku lat. Z metody tej korzystają, oprócz producentów Szampana, m.in. wytwórcy hiszpańskiego wina Cava czy włoskiego Franciacorta. Ważnym elementem produkcji metodą szampańską jest, mająca miejsce po usunięciu osadu, procedura dosage polegająca na uzupełnieniu utraconej części trunku mieszanką wina z cukrem. W wielu przypadkach to właśnie dosage decyduje o tym, czy będziemy mieć do czynienia ze specjałem wytrawnym, czy też np. winem musującym półsłodkim.
Drugi popularny sposób produkcji wina musującego (także półsłodkie wino) opiera się na metodzie Charmata. Wina bazowe przelewane są do specjalnej kadzi (wraz z dodatkiem drożdży i cukru) i szczelnie zamykane. Tam dochodzi do powtórnej fermentacji, podczas której powstaje dwutlenek węgla. Z metody Charmata korzystają m.in. producenci wina musującego półsłodkiego Prosecco.

Prosecco półsłodkie

Wino Prosecco to lekkie, białe wino musujące, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Wyróżnia się delikatnym smakiem i orzeźwiającymi bąbelkami, które sprawiają, że jest idealne na różne okazje. Czym jest dokładnie? To wino z bąbelkami, które pochodzi z Włoch i jest produkowane głównie z winogron odmiany Glera. Wino musujące prosecco może być również wytwarzane z innych odmian winogron, jednak odmiana Glera stanowi przynajmniej 85% składu.
Wino Prosecco często porównywane jest do szampana, jednak różni się od niego procesem produkcji oraz smakiem. W przeciwieństwie do szampana, które dojrzewa w butelkach, to wino dojrzewa w dużych, stalowych zbiornikach, co sprawia, że jest bardziej przystępne cenowo. Charakteryzuje się również łagodniejszym smakiem i mniejszym nasyceniem bąbelkami niż szampan.

Łączenia win musujących półsłodkich z jedzeniem

Ze względu na swój słodki – lecz nie nazbyt słodki – charakter półsłodkie wina z bąbelkami dobrze odnajdują się kuchni. Wino musujące białe półsłodkie tworzy interesujące połączenia kulinarne z deserami, potrawami na bazie drobiu czy ryb. Świetnie podkreśla smak i aromat dań w stylu azjatyckim. Czerwone półsłodkie idealnie rozumie się m.in. z owocami czy serami. Zaskakującą uniwersalnością cechuje się półsłodkie różowe, które możemy zaserwować m.in. do różnego rodzaju przekąsek. Pamiętajmy, żeby niezależnie czy białe wino musujące półsłodkie, czy wybierzemy inne, podawać zawsze odpowiednio schłodzone, najlepiej do temperatury 6-8 st. C.

Prosecco półsłodkie — jak wybrać?

Produkcja, zaczynają się od uprawy winogron, głównie odmiany Glera, w regionie Veneto we Włoszech. Proces produkcji wina prosecco obejmuje kilka etapów, w tym fermentację wina oraz drugą fermentację wina, odpowiedzialną za produkcję bąbelków. Prosecco może być produkowane jako Spumante lub Frizzante. Pierwsze to wersja o większej ilości bąbelków, podczas gdy drugie ma delikatniejsze musowanie. Nie tylko proces produkcji odgrywa ważną rolę przy wyborze wina, ale również apelacja. Apelacje wina prosecco odgrywają kluczową rolę w określaniu jakości, pochodzenia oraz charakterystyki poszczególnych win. Wyróżniamy kilka rodzajów apelacji prosecco, takich jak:
DOC., rozpoznawalny po oznaczeniu na etykiecie, przeważnie tworzony jest jako wino musujące Spumante lub pół musujące Frizzante. Najbardziej znane i cenione jest Prosecco DOC Spumante z dłużej utrzymującymi się bąbelkami. Prosecco DOC Frizzante charakteryzuje się krócej trwającymi bąbelkami. Jedynie niewielki odsetek produkcji stanowi Tranquillo – wersja bez bąbelków, która rzadko trafia na rynki zagraniczne.
Superiore DOCG jest produkowane w dwóch obszarach w prowincji Treviso, oddzielonych rzeką Piave. Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG wytwarza się na wzgórzach pomiędzy miastami Conegliano, Valdobbiadene i Vittorio Veneto. Drugie DOCG to mniejsze Asolo Prosecco Superiore, produkowane na wzgórzach w pobliżu Asolo. DOCG Superiore uprawiane jest na stromych wzgórzach, co wymaga ręcznych prac, od przycinania do zbiorów, podnosząc jakość wina.
Cartizze, uważane za najwyższej jakości, często nazywane są „Grand Cru” Prosecco. W końcu hekrat ziemii w tym rejonie kosztuje 1 mln euro! Lokalna legenda głosi, że winogrona Cartizze zbierane są jako ostatnie, co przekłada się na lepszy smak wina. Mimo to degustacjach na targach Vinitaly, wina Cartizze często oceniane były niżej niż standardowe Prosecco.
Podsumowując: Wybierając prosecco, należy zwrócić uwagę na region pochodzenia, poziom słodyczy i jakość. Informacje na etykietach butelek mogą dostarczyć szczegółowych danych o rodzajach Prosecco, poziomach słodyczy oraz oznaczeniach takich jak 'Superiore di Cartizze’ i 'Col Fondo’. Wina z oznaczeniem DOC lub DOCG z reguły gwarantują wyższą jakość. Warto również zasięgnąć opinii sommelierów lub zapoznać się z recenzjami, które mogą pomóc w wyborze najlepszego wina musującego półsłodkiego dostosowanego do indywidualnych gustów..

Wyświetlanie 1–9 z 30 wyników