Szkocka whisky
Nazwa szkockiej whisky wywodzi się od gaelickiego „uisge-beatha na h-Alba”, co oznacza tyle, co „woda życia”. Jest to whisky słodowa lub zbożowa produkowana na terenie Szkocji. Szkocka whisky musi być koniecznie wyprodukowana w 100 proc. na terenie Szkocji zgodnie z obowiązującymi regulacjami (Scotch Whisky Regulations 2009). Zgodnie z tymi regulacjami szkocka whisky musi spełniać następujące wymogi:
zawiera nie mniej niż 40% alkoholu;
leżakuje na terenie Szkocji w beczkach dębowych o objętości nie większej niż 700 l. przez dłużej niż 3 lata;
destylacja musi odbywać się w Szkocji;
nie może zawierać innych składników oprócz prostego karmelu odgrywającego rolę barwnika oraz wody;
produkowana jest ze słodowanego jęczmienia oraz wody. Może posiadać dodatki innych zbóż.
nie może zawierać enzymów egzogennych.
w zasadzie wszystkie Single Malt szkockiej whisky destylowane są dwukrotnie.
Czytaj więcej…
Whisky szkocka- historia
Do Szkocji whisky trafiła wraz z irlandzkimi mnichami. Pierwsza udokumentowana wzmianka o produkcji whisky pochodzi z roku 1495, kiedy to w księgach rachunkowych odnotowano przekazanie ośmiu „bolls” słodu jęczmiennego braciszkowi Johnowi Corowi, z którego to słodu miał on pędzić wodę życia. W 1814 roku uchwalono Customs and Excise Act, który m.in. wprowadzał przepis dotyczący minimalnej wielkości alembików w Highlands i ustalał ją na 500 galonów (ok. 6,8 tys. litrów). Jednak już dwa lata później, w 1816 roku wprowadzono przepisy Small Stills Act, znacznie łagodzące prawo dotyczące wielkości alembików. Od tej pory w całej Szkocji minimalna wielkość określona została na 40 galonów (nieco ponad 500 litrów). W 1823 – początek legalnego gorzelnictwa w Szkocji. Uchwalono więc przepisy Customs and Excise Act, które wprowadzały opłatę licencyjną i znacznie obniżały wysokość podatku od wyprodukowanego trunku. Od tej pory przemysł gorzelniczy w gruncie rzeczy zaczął rozwijać się tylko i wyłącznie w zależności od rynkowych praw popytu i podaży. A pierwszą osobą, która złożyła wniosek o legalną licencję na destylację, był George Smith, właściciel destylarni Glenlivet. Było to w 1824 roku. Jego konkurenci uznali to wtedy za zdradę i słali w jego stronę wiele pogróżek. Przez lata przetarł on jednak pewne szlaki. Do 1831 roku w Szkocji produkowano tylko whisky słodową. Obecnie są to whisky słodowe i zbożowe. Dodatkowo używa się ich dziś również do produkcji blendów. Tylko niewielki procent produkowanej obecnie whisky słodowej jest sprzedawany jako single malt. Sztuka destylacji i dojrzewania szkockiej whisky jest ciągle ulepszana, a formuły i tajniki produkcji przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Szkocka whisky ma za sobą długą tradycję, która cieszy się wyjątkową renomą. Jest to jedna z najbardziej interesujących kategorii.
Whisky szkocka – czym się wyróżnia
Jak sama nazwa wskazuje, alkohol ten może być wytwarzany jedynie w Szkocji. Whisky szkocka przez wielu uważana jest za oddzielny gatunek alkoholu. Jej powstanie zawdzięcza się podwójnej destylacji zacieru zbożowego, który dojrzewa w drewnianych beczkach, w których wcześniej leżakował inny alkohol, dzięki czemu whisky nabiera smaku. Najczęściej whisky szkocka dzieli się na dwa rodzaje:
single malt – do jej produkcji używa się jedynie słodu jęczmiennego
blended – jest mieszanką whisky z różnych zbóż.
Whisky szkocka wyróżnia się minimum 3-letnim leżakowaniem w drewnianych beczkach oraz sposobem przygotowania jęczmieniu. Zboże wykorzystywane do produkcji szkockiej wędzony jest w torfowym dymie, dzięki czemu alkohol uzyskuje ziemisto-dymny posmak.
Rodzaje szkockiej whisky
– Whisky szkocka różni się od siebie, każda jest produkowana w inny sposób i z innych surowców. I tak możemy wyróżnić następujące rodzaje szkockiej whisky:
– Single Grain Scotch Whisky- Destylowana w kolumnach. Może być także produkowana z innych niesłodowanych zbóż lub słodowanych. Zawsze pochodzi z jednej destylarni.
– Blended Grain Scotch Whisky- To po prostu mieszanka co najmniej dwóch Single Grain, które destylowano w więcej niż jedna destylarnia.
– Whisky szkocka Single Malt- Pochodzi zawsze z jednej destylarni. Wytwarzana z wody oraz słodowanego jęczmienia bez żadnych innych zbóż. Destylowana jest w alembikach.
– Szkocka whiskey Blended Malt- To po prostu przemieszane co najmniej dwie Single Malt Scotch Whisky oczywiście pochodzących z różnych destylarni.
Regiony produkcji whisky szkockiej
Produkcję whisky w Szkocji dzielimy również na tereny, jakie tam się znajdują. Każda destylarnia produkuje whisky o indywidualnym, swoistym charakterze wynikającym m.in. z jej usytuowania i aparatów destylacyjnych.
Szkocja podzielona jest na następujące rejony produkcji whisky:
Lowlands znajduje się na południu Szkocji. Dzięki łagodnym warunkom klimatycznym destylaty dojrzewają tu szybciej. Są na ogół łagodne, o jasnej barwie i kwiatowo-owocowym aromacie. Znajdują się tu destylarnie takie jak Auchentoshan, Glenkinchie i Bladnoch.
Highlands to największy geograficznie region. W południowej części, które graniczą z nizinami, produkuje się na ogół lekkie whisky z niewielkimi akcentami torfowego dymu (Loch Lomond, Deanston, Glengoyne). Whisky z zachodniej części regionu zawierają mniej kwiatowej lekkości (Oban, Talisker, Ben Nevis). Północna część jest bardziej różnorodna (np. Old Pulteney, Highland Park).
Speyside jest dorzeczem rzeki Spey. Region określany jest jako serce produkcji whisky. Ponad połowa gorzelni w Szkocji znajduje się w tym regionie. Wytwarza się tu m.in. The Macallan, Mortlach, Glenfarclas. To właśnie z tego regionu pochodzą dwie najlepiej sprzedające się Single Malt Whisky na świecie – The Glenlivet i Glenfiddich.
Islay jest wyspą, której prawie 25% powierzchni stanową torfowiska. Whisky z tego regionu charakteryzuje silna torfowość (wynikająca z suszenia słodu w torfowym dymie) oraz morskie nuty zapachowe. Znajdują się tu destylarnie Ardbeg, Bruichladdich, Bunnahabhain, Bowmore, Caol Ila, Lagavulin, Laphroaig, Kilchoman.
Campbeltown leży na półwyspie Kintyre. Destylaty z tego rejonu charakteryzują się lekko solankowym posmakiem.
Najlepsza szkocka whisky- Szkocka whisky – cena
Poniżej prezentujemy wam najbardziej znane, popularne nazwy marek. Czy jest to najlepsza szkocka whisky? Z pewnością dobra jakościowo. Wiele zależy od okresu leżakowania. Dlatego nie każda z nich będzie tania. Wszystko zależy od poszczególnych butelek. Część z nich można znaleźć na naszej platformie i jest to szkocka whisky do 100 zł. Najbardziej znane, popularne marki produkującą najlepszą szkocką whisky.
Szkocka whisky Aberlour
whiskey szkocka Ardbeg
Aberfeldy
Ballantines
Whiskey szkocka Chivas Regal
Szkocka whisky Dewar’s
Whiskey Famous Grouse
Glenfiddich
Glenmorangie
Grant’s
Johnnie Walker
Whiskey szkocka lagavulin
Macallan
Szkocka to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych trunków. Dzięki wyjątkowej produkcji i dbałości o wytwarzanie w kraju jej pochodzenia, whisky szkocka idealnie sprawdzi się jako prezent. Jej formuła trafia w gusta odbiorców. Na świecie szkocka whisky stała się bardzo znana i popularna, a jej sprzedaż nadal rośnie.
Wyświetlanie 1–9 z 24 wyników
-
Chivas Regal 12Yo 40% 700ml
137,99 zł Dodaj do koszyka -
Chivas Regal 12YO 40% 700ml
114,99 zł Dodaj do koszyka -
Dewar’s 40% 700ml
80,49 zł Dodaj do koszyka -
Dewar`s 8Yo Caribbean Smooth 40% 700ml
91,99 zł Dodaj do koszyka -
Dewar`s 15Yo 40% 700ml
172,49 zł Dodaj do koszyka -
Dewar`s 12Yo 40% 700ml
133,39 zł Dodaj do koszyka -
Chivas Regal 12Yo 40% 700ml
137,99 zł Dodaj do koszyka -
Chivas Regal 12YO 40% 700ml
114,99 zł Dodaj do koszyka -
Passport 40% 700ml
68,99 zł Dodaj do koszyka