Single malt Whisky
Whisky Single Malt powstaje w jednej destylarni z wyszczególnionego rodzaju surowca, którym jest zacier tylko ze słodu jęczmiennego. Swoją popularność ten rodzaj whisky zawdzięcza nade wszystko Szkocji – królestwie tego trunku, gdzie znajdują się również najsłynniejsze destylarnie mogące pochwalić się wybitnymi destylatami tego typu. Choć oczywiście nie jest to jedyne miejsce, gdzie Whisky Single Malt powstaje – odpowiedniki znajdziemy także w Indiach, Irlandii (Whiskey Single Malt), USA, Japonii, Kanadzie, a nawet w Polsce.
Whisky single malt – z czego powstaje whisky single malt i co ją wyróżnia?
W świecie whisky znane jest kilka rodzajów bursztynowego trunku. Single malt uważa się za whisky wyjątkową, można wręcz zaryzykować stwierdzeniem, że najlepszą ze wszystkich. Single malt whisky produkowana jest ze słodu jęczmiennego i w całości pochodzi z jednej destylarni. Rzadko, ale zdarza się, że do sprzedaży trafiają też żytnie wyroby określane, jako single malty. W znakomitej większości single maltem jest jednak whisky słodowa. Single malt whisky to pojedyncze destylaty z jęczmienia, więc smak poszczególnych trunków tego typu może się znacząco różnić. W tej kwestii ogromne znaczenie mają beczki, w których alkohol leżakuje. Faktem jest, że najczęściej używa się beczek po innych alkoholach, między innymi po amerykańskim bourbonie. Najbardziej rozsławione są oczywiście whisky single malt z rodowodem szkockim, które w dębowych beczkach dojrzewają co najmniej trzy lata. Butelki z napisem „Single Malt Scotch Whisky” to gwarancja tego, że mamy do czynienia z alkoholem ze Szkocji, poddawanym najczęściej podwójnej destylacji. I choć szkockich whisky na rynku nie brakuje, według nas na uwagę zasługują także inne trunki z serii single malt.
W tym miejscu warto przypomnieć o istotnym podziale omawianego trunku. Dla ścisłości wyróżnia się również whisky single cask oraz whisky single cask strenght. Pierwsza nie dość, że produkowana jest w konkretnej destylarni, to na dodatek w całości pochodzi z jednej beczki. Każda whisky single malt w tym wydaniu jest prestiżowym alkoholem z indywidualnym numerem. Natomiast cask strength to whisky z tak zwaną mocą z beczki.
Czytaj wiecej…
Single malt — co to?
Oryginalna, szkocka whisky single malt została po raz pierwszy wyprodukowana ponad 500 lat temu. Na początku 2000 roku, single malty zaczęły ponownie zdobywać większe grono odbiorców, dzięki czemu obecnie whisky z tej kategorii produkowana jest w ilości ponad miliarda butelek rocznie! Whisky single malt należą do najbardziej szanowanych alkoholi na świecie i są cenione przez koneserów za różnorodność, wyjątkową jakość oraz czystość. Dlatego też mają pewne ograniczenia prawne i swoje normy produkcji.
Aby whisky mogła prawnie nazywać się „single malt”, musi zostać wyprodukowana w bardzo szczególny sposób. Zawsze, kiedy o niej mówimy, możemy być pewni, że zawartość butelki pochodzi z jednej, konkretnej destylarni i została wyprodukowana tylko i wyłącznie ze słodu jęczmiennego. Szkockie single malty muszą być produkowane, maturowane i butelkowane w tym kraju. Aby nosić to szczytne miano, whisky powinna dojrzewać w dębowych beczkach minimum 3 lata i mieć co najmniej 40% zawartości alkoholu.
Gdy na butelce znajduje się wiek single malta np. 15YO – oznacza to, że najmłodszy destylat użyty do skomponowania danej whisky, dojrzewał nie krócej niż 15 lat. Warto zauważyć, że proces destylacji odbywa się dwukrotnie i przebiega tylko i wyłącznie w miedzianych alembikach, które są istotnym elementem w budowaniu charakteru tego szlachetnego trunku. Oprócz słodu jęczmiennego, drożdży i wody, równie ważne w produkcji whisky single malt są beczki, w których dojrzewają destylaty.
Smak whisky single malt
Różnorodność smaków i aromatów whisky single malt jest oszałamiająca, co sprawia, że każda butelka kryje w sobie historię do odkrycia. Smak tej whisky może być zróżnicowany, w zależności od regionu pochodzenia, rodzaju użytych beczek do starzenia czy nawet specyficznego rocznika. Typowe nuty smakowe to owoce, przyprawy, nuty torfowe, dymne i wiele innych. Warto zaznaczyć, że poszczególne destylarnie rozwijają własne unikalne profile smakowe, które mogą być bardziej lub mniej złożone.
Charakterystyka smakowa whisky Single Malt
Styl smakowy whisky zależy od wielu czynników. W przypadku Single Malt’ów surowcem zawsze jest słodowany jęczmień, niemniej terroir – mikroklimat miejsca wpływa na wiele niuansów. To dlatego whisky z konkretnych regionów zazwyczaj ma pewien charakterystyczny styl – jak na przykład lekka słoność w przypadku regionów położonych blisko oceanu, czy też lekkość destylatów z Highlands. W dalszej perspektywie na smak wpływa również czas leżakowania destylatu w beczkach, a także ich rodzaj – często wykorzystuje się beczki po winach lub innych alkoholach do finiszowania, co nadaje dodatkową nutę osobowości profilowi whisky.
Najczęściej pojawiającymi się aromatami są te pochodzącymi właśnie od surowca oraz dojrzewania – nuty dębowe, drzewne, karmelowe i waniliowe – a także nuty owocowe, ale te potrafią się już znacząco różnić. Jedne będą świeże i cytrusowe, inne – pełne suszonych i kandyzowanych owoców. Finalny styl destylarnia uzyskuje przez odpowiednie proporcje dojrzewających destylatów, z których uzyskuje się efekt spójny z wizją produkcyjną.
Z racji na odpowiednią dojrzałość smaku Whisky Single Malt, zwykło się je degustować w specjalnych kieliszkach, które koncentrują aromaty i pozwalają na bardziej precyzyjną analizę wybranego destylatu. Choć nie jest to zasadą, dużo częściej do koktajli wybiera się Whisky Blended. Niemniej profil smakowy Single Maltów również pasuje wybornie do drinków. Warto zwrócić uwagę choćby na X by Glenmorangie – Single Malt Whisky przygotowaną z myślą specjalnie o miksowaniu.
Single Malt Whisky – cena
Whisky Single Malt zwykło traktować się jako produkt bardziej prestiżowy aniżeli tradycyjne Whisky Blended. Ma na to wpływ użycie konkretnego surowca oraz produkcję skupioną wokoło jednej destylarni, a także często dłuższy proces dojrzewania przed butelkowaniem. Z tego względu whisky tej klasy najczęściej kosztują ponad 100 złotych, choć górna granica naturalnie nie jest ustanowiona i za butelkę prestiżowej Whisky Single Malt można zapłacić nawet kilka tysięcy złotych.
Jaki single malt na początek? Single malt online
Single malty to kategoria whisky, która jest intensywniejsza w smaku i zapachu niż whisky blended. Dlatego też wybierając nieodpowiedni produkt, już na początku możecie się zrazić. Warto zacząć od szkockich single maltów z regionów Highland lub Speyside, które wyróżniają się owocowymi, kwiatowymi i lekko korzennymi nutami. Do takich produktów należą:
– Glenmorangie 12YO Lasanta
– The Glenlivet 12YO
– Aberfeldy 12YO
– Aberlour 12YO
– Cardhu 12YO
– Benriach 10YO
Jedną z równie ciekawych i polecanych przez nas na początek marek single maltów jest Auchentoshan z regionu Lowland. Whisky ta pochodzi ze szkockiej destylarni, wyróżnia się potrójnym procesem destylacji (charakterystycznym dla whisky z Irlandii), dzięki czemu są ona gładsze i delikatniejsza.
Wyświetlanie 1–9 z 13 wyników
-
Talisker Malt 45,8% 700ml
287,49 zł Dodaj do koszyka -
Dewar’s 40% 700ml
80,49 zł Dodaj do koszyka -
Dewar`s 8Yo Caribbean Smooth 40% 700ml
91,99 zł Dodaj do koszyka -
Dewar`s 15Yo 40% 700ml
172,49 zł Dodaj do koszyka -
Dewar`s 12Yo 40% 700ml
133,39 zł Dodaj do koszyka -
WHISKEY TULLAMORE DEW 40% 500ML
69,99 zł Dodaj do koszyka -
Tullamore Dew 40% 1L
119,99 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
Johnnie Walker Red Label 40% 700ml
54,99 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
Johnnie Walker Red Label 40% 500ml
49,99 zł Dodaj do koszyka