Irlandzka whisky
Irlandzka whiskey to jeden z najstarszych i najbardziej znanych rodzajów alkoholi na świecie, produkowany na zielonych terenach Irlandii. Ten szlachetny trunek ma bogatą historię sięgającą setek lat wstecz i jest uważany za nieodłączny element irlandzkiej kultury. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, lekką konsystencją i orzeźwiającym aromatem, który idealnie komponuje się z lodem, wodą sodową lub w koktajlach z rozmaitymi składnikami. Irlandzka whiskey zyskała uznanie wśród miłośników alkoholi na całym świecie i cieszy się popularnością nie tylko wśród koneserów, ale także wśród osób, które lubią delektować się wyśmienitym smakiem.
Irlandzka whiskey historia
Irlandzka whiskey wyprodukowana na wyspie Irlandia. Zgodnie z definicją Irish Whiskey Act z 1980 irlandzka whiskey musi być destylowana na terenie Irlandii lub Irlandii Północnej z zacieru zbożowego przefermentowanego z udziałem drożdży i leżakowana tam w drewnianych dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Do destylatu dozwolony jest dodatek wody i karmelu. Jej smak i charakter można określić jako lekki z nutami owocowymi oraz kwiatowymi, a także cytrusów i orzechów. Jej pionierami byli irlandzcy mnisi, którzy odkryli sztukę destylacji podczas swoich podróży. Irlandzka whiskey była bardzo sławna na całym świecie w XVI, XVII, XVIII, jak i XIX wieku. W szczytowym okresie popularności w XIX wieku, w Irlandii znajdowało się około 88 licencjonowanych gorzelni. Co więcej, były jeszcze gorzelnie operujące nielegalnie. Historia produkcji whiskey irlandzkiej jest bardzo długa i ciekawa. Już w XVI wieku przestała ona być alkoholem elit. Pomimo podatków oraz zakazu produkcji bimbru zaczęła się upowszechniać i rozwijać na terenie całej Irlandii. Była bardzo dobrym sposobem na wykorzystywanie nadmiernych ilości jęczmienia. W XVII wieku w Irlandii było już ponad 1000 destylarni. To wtedy powstawały najbardziej znane marki takie jak np. Tullamore Dew i Bushmills oraz Powers, Jameson. W latach sześćdziesiątych XX wieku na terenie Irlandii i Irlandii Północnej były tylko dwie destylarnie Bushmillls oraz Midleton. Dziś to one są najważniejszymi destylarniami whiskey irlandzkiej. Do których można zaliczyć również destylarnię Cooley.
Czytaj więcej…
Irlandzka whiskey produkcja
Irlandzki trunek jest delikatniejszy i łagodniejszy dla podniebienia niż szkocka whisky. Irlandzka whiskey to lepkość, gładkość i subtelna kremowa słodycz z nutami kwiatowymi i suszonych owoców, dlatego uwielbiają ją również kobiety. Jak już wspominaliśmy, aby trunek mógł nosić na etykiecie nazwę „Irish Whiskey” musi spełniać pewne warunki: musi być destylowany i leżakowany w Irlandii lub Irlandii Północnej, whiskey musi powstać z zacieru zbożowego, w którym skrobia rozkładana jest przez naturalne enzymy pochodzące ze składników zacieru lub z innego źródła, a fermentacja przeprowadzana jest przez drożdże, maksymalna zawartość alkoholu w powstałym spirytusie może mieć 94,8%, musi leżakować w drewnianych beczkach przez przynajmniej 3 lata. Jeśli whiskey sprzedawana jest jako kupaż co najmniej dwóch różnych spirytusów powstałych w wyżej opisany sposób, konieczne jest nazwanie jej „blended whiskey”. Niemal wszystkie irlandzkie whiskey produkowane są w odmienny sposób niż szkockie czy amerykańskie odpowiedniki. Tajemnicą delikatności, wspaniałego aromatu i smaku jest potrójna destylacja. Irlandczycy nie stosują torfu podczas suszenia słodu jęczmiennego. Dzięki temu whiskey z Irlandii pozbawiona jest dymnych i ziemistych aromatów obecnych w scotch whisky.
Irlandzka whiskey – czym się wyróżnia
Różnica między whiskey irlandzką a szkocką jest taka, że whisky irlandzka suszona jest gorącym powietrzem, co nadaje jej łagodniejszego smaku, a szkocka przechodzi przez proces wędzenia torfowym dymem. Alembiki używane do produkcji tego alkoholu są niskie i szerokie, a sama whisky irlandzka poddana zostaje trzykrotnej destylacji. Ogólnie trunek ten cechuje się łagodniejszym smakiem w porównaniu do innych whisky.
Zasady produkcji określa tak zwany Irish Whiskey Act, według którego whisky irlandzka może być tak nazywana tylko wtedy, gdy do jej powstania używa się zbożowego zacieru przefermentowanego przez drożdże, a jej czas leżakowania musi wynosić minimum 3 lata. Jeśli chodzi o dodatki – whisky irlandzka może mieć w sobie tylko dodatki takie jak woda lub karmel. Każdy inny dodatek skreśla ją z miana alkoholu irlandzkiego. Whisky irlandzka to przede wszystkim nuty kwiatowe połączone z suszonymi owocami, cytrusami i orzechami. Irlandzka whiskey jest delikatna w smaku i łatwo się ją pije, dedykowana jest zwłaszcza osobom początkującym degustację whiskey, a także kobietom lubiącym bardzie łagodne w smaku trunki. Karmelowy, słodki posmak jest przewidywalny, jednak jest to zaleta irlandzkiej whiskey. Inne aromaty irish whiskey to nuty kwiatowe, suszonych owoców, orzechów oraz cytrusów.
Torfowa irlandzka whiskey
Irlandzka destylarnia z siedzibą w Killaney prezentuje potrójnie destylowaną whisky, pełną przypraw chilli i pikantnego dymu – Hinch Peated Single Malt. To jedyna w ofercie gorzelni torfowa pozycja, która swoją premierę miała w roku 2019, razem z pozostałymi czterema wypustami marki. Mimo krótkiego stażu na światowym rynku alkoholowym irlandzka whiskey zdobyła złoty medal w China Wina&Spirits Awards w 2020 roku i zyskała sobie rzeszę wiernych fanów. Podobnie jak reszta trunków firmy została zabutelkowana z mocą 43%, zaraz po leżakowaniu w dębowych beczkach po bourbonie. Destylat nie posiada określenia wieku, jednak z pewnością nie był to czas krótszy niż 3 lata. Connemara jest jedyną irlandzką whiskey wytwarzaną z pojedynczego słodu z użyciem torfowego dymu. Zawartość torfu w w tej whiskey jest na poziomie średniej torfowości szkockiej whisky pochodzenia wyspowego. Na rynku pojawiła się w 1955 r., a już rok później zdobyła dwa złote medale na Międzynarodowych Targach Win i Spirytualiów.
Dobra irlandzka whiskey- Rodzaje irlandzkiej whiskey
Pure pot still lub Single Pot Still – wyjątkowo oryginalny i produkowany wyłącznie w Irlandii. Wytwarzany z jęczmienia słodowanego oraz niesłodowanego, oraz innych zbóż (ale nie więcej niż 5%). Kiedyś stanowiła absolutną większość produkowanej whiskey w Irlandii. Obecnie produkuje się ten rodzaj destylatu wyłącznie w destylarni w Midleton i występuje w sprzedaży pod markami Redbreast i Green Spot. Ten rodzaj destylatu występuje również jako składnik kompozycji w Jamesonie, Paddy i Powers Gold Label. Pure Pot Still jest bardziej intensywny w smaku, może być lekko oleisty w porównaniu do innych wersji irish whiskey.
Single Malt Irish Whiskey – to inaczej po prostu whisky słodowa, produkowana z destylatów słodowych (100%) pochodzących z jednej destylarni. Produkowana jest wyłącznie ze słodu jęczmiennego (np. Bushmills 10 Years Old). Absolutna większość irlandzkich whiskey produkowana jest jako nietorfowa. Smak ostatecznie zależy od tego, w jakich beczkach whisky jest leżakowana. Whisky single malt może być pikantna lub torfowa albo może być bardziej delikatna, z nutami kwiatowymi, suszonymi owocami i chlebem.
Single Grain Whiskey – czyli zbożowa, produkowana z słodu jęczmiennego (poniżej 30%) oraz niesłodowanych zbóż (najczęściej kukurydzy, pszenicy lub jęczmienia). Whiskey zbożowe mogą być delikatne lub mocno wyraziste. Przykłady: Kilbeggan Single Grain Whiskey, Teeling’s Single Grain.
Blended Whiskey, czyli mieszanka whiskey typu single malt i zbożowej. To kompozycja co najmniej dwóch irlandzkich whiskey, czy to single pot still, single grain, czy single malt. Przykłady: Bushmills Black Bush, Bushmills American Oak, Bushmills Caribbean Rum, Jameson i Tullamore D.E.W. – to tzw. blendy, mimo, że na etykietach tych whiskey nie znajdziemy oznaczenia blended.
Do najbardziej popularnych należą niewątpliwie: Whiskey irlandzka Bushmills, Jameson, Irlandzka whisky Paddy, Whiskey irlandzka Peaky Blinder, Whiskey Kilbeggan, Whisky irlandzka Dubliner, Tullamore Dew.
Irlandzka whiskey – cena
Ceny Irlandzkich whiskey wahają się — dobrą irlandzką whiskey można kupić już poniżej 100 zł. Tutaj dobrym przykładem z pewnością będzie klasyczna wersja Jamesona. Jeżeli jednak chcemy posmakować niezwykłych i oryginalnych trunków-tutaj trzeba szykować sobie większy budżet. Cena dobrej whiskey z Irlandii może sięgać nawet kilkuset złotych. Dobrym przykładem jest BUSHMILLS. Każda jest wyjątkowa i każdej warto spróbować, dlatego zapraszamy do zakupów w naszym sklepie z irlandzką whiskey online!
Wyświetlanie wszystkich wyników: 6
-
WHISKEY TULLAMORE DEW 40% 500ML
69,99 zł Dodaj do koszyka -
Tullamore Dew Irish 40% 700ml
86,99 zł Dodaj do koszyka -
Tullamore Dew 40% 1L
119,99 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
Jameson 40% 700ml
69,99 zł Dodaj do koszyka -
Jameson 40% 500ml
67,99 zł Dodaj do koszyka -
Folwark Janików Pigwa z Whiskey Irlandzką 30% 500ml
38,59 zł Dodaj do koszyka